PERSBERICHT

 

REGERING HEEFT VERMOEDELIJK ESSENTIËLE INFORMATIE OVER ULTRACENTRIFUGE VOOR TWEEDE KAMER VERZWEGEN

Volgens het Parool van 16 oktober 1979 is het vooral aan de Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) te verwijten dat Khan geheime gegevens over de ultracentrifuge heeft kunnen bemachtigen.
De toenmalige regering heeft indertijd een onderzoek ingesteld. Over dit onderzoek is een ontwerp- rapport voorgelegd aan de vier verantwoordelijke ministers Van Aardenne (economische- zaken), Van der Klauw (buitenlandse zaken), Wiegel (binnenlandse zaken) en De Ruiter (justitie), maar niet aan de minister- raad.
Volgens ingewijden zijn vermoedelijk eerst alle zaken met naam en toenaam en met name bedrijfsgegevens uit dit rapport gehaald alvorens het de Tweede Kamer te overhandigen. Dit verzwijgen van essentiële informatie door de regering heeft er vermoedelijk toe geleid dat de uc-export ongestoord verder kan gaan.
Over deze nucleaire export berichtte de KRO 1 opdemiddag op 10 februari 2004.
In een interview van Harm van Atteveld gaf professor Hendrik Das in Petten toe dat hij samenwerkt met de AIVD, de opvolger van de BVD. Verder geeft hij aan dat hij in verbinding staat met Abdul Khan en Henk Slebos. Volgens Das is de heer Khan geen spion maar iemand die diligent alle zaken betreffende de ultracentrifuge heeft verzameld. Het gaat om export van technische gevens.

Nederland, dinsdag 20 januari 2004

 


Den Haag erkent Urenco-blunder
redactie politiek
DEN HAAG - Voor de eerste keer geeft de Nederlandse regering onverbloemd toe wat wereldwijd al lang duidelijk was: de ontwikkeling van kernwapens in Pakistan, Iran, Noord-Korea en Libië werd mede mogelijk gemaakt door uitgelekte technologie van de ultracentrifuge Urenco in Almelo.
De officiële erkenning dat die gevoelige informatie uit Nederland weglekte naar een paar 'schurkenstaten', stond gisteren opeens in een antwoord op vragen van het VVD-kamerlid Wilders: ,,De regering heeft uit nader onderzoek begrepen dat het zou gaan om Urenco-technologie uit de jaren zeventig.''
De ministers Bot (buitenlandse zaken) en Brinkhorst (economische zaken) konden het probleem van de pijnlijke Nederlandse fout niet langer omzeilen. Het internationaal agentschap voor atoomenergie van de VN trof vorig jaar in Iran blauwdrukken aan van installaties waarmee Urenco in de jaren zeventig uranium verrijkte.
Al lang is bekend dat de Pakistaanse Urenco-medewerker Abdul Khadeer Khan dertig jaar geleden geheimen smokkelde naar zijn vaderland. Ook werd al jaren geleden duidelijk dat Pakistan de informatie verkocht aan Iran, Noord-Korea en Libië.
Nog afgelopen zomer hielden de ministers Brinkhorst en De Hoop Scheffer de boot echter af en dat was niet voor het eerst. Op 2 juni 2003 schreven zij aan de Tweede Kamer 'dat er geen enkele aanwijzing is dat het huidige Iraanse nucleaire programma mede-gebaseerd is op de Urenco-verrijkingstechnologie'.
Nu bevestigen Brinkhorst en de nieuwe minister Bot dat die aanwijzingen er wél zijn. De directeur van het VN-atoomgenootschap, El Baradei, toonde dat in augustus keihard aan, geven zij toe.
Inmiddels heeft Den Haag 'alle medewerking' aan het IAEA aangeboden. Voor het eerst noemt het kabinet bovendien Noord-Korea en Libië als profiteurs van de blunder van Almelo.
Copyright: Trouw

 

 

Centerboek
ISBN 90-5087-027-9

meer artikelen

back home