dinsdag 25 oktober 2005 16:33
Dossier atoomspion Khan inderdaad verdwenen
Het strafdossier van atoomspion Abdul Qadeer Khan, dat in het archief van de Amsterdamse rechtbank zou moeten liggen, is inderdaad zoek.

Khan verkocht geheimen onder meer aan IranMinister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) heeft dat dinsdag toegegeven in een brief aan de Tweede Kamer. De minister weet al sinds begin dit jaar dat het dossier is verdwenen.

Urenco
Khan, de ontwikkelaar van de Pakistaanse atoombom, stal in de jaren zeventig kennis uit de Nederlandse verrijkingscentrale Urenco in Almelo.

In 1983 werd hij daarvoor veroordeeld tot een gevangenisstraf van vier jaar. Maar vanwege een vormfout werd de spion in hoger beroep vrijgesproken.

CIA
Afgelopen september maakte Anita Leeser-Gassan, vertrekkend vice-president van de rechtbank in Amsterdam, bekend dat het dossier van Kahn uit de archieven van de rechtbank is verdwenen. Daar zou de Amerikaanse inlichtingendienst CIA mee te maken hebben.

Een paar weken eerder had oud-premier Ruud Lubbers gezegd dat de CIA in de jaren zeventig en tachtig Nederland heeft gevraagd Abdul Khan niet te arresteren. Met Khan op vrije voeten zou de inlichtingendienst meer informatie kunnen verkrijgen.

In 1975 wilde Lubbers, toen minister van Economische Zaken, Khan oppakken. Op verzoek van de CIA deed hij dat niet. Jaren later liet Lubbers, inmiddels premier, Khan weer lopen op verzoek van de Amerikanen (lees Nederland liet atoomspion gaan op verzoek CIA).

Khan heeft bekend zijn onder meer in Nederland opgedane atoomkennis te hebben doorverkocht aan andere landen, ook aan Iran. Dat heeft de Pakistaanse regering bevestigd (lees Pakistan bevestigt lekken atoomgeheimen).

 

 

Centerboek
ISBN 90-5087-027-9

meer artikelen

back home