Pakistan zou kernkoppen klaar hebben
'Inlichtingendienst VS overtuigd'

Washington - Pakistan zou kernraketten beschikken. Amerikaanse inlichtingendiensten achten het waarschijnlijk dat Pakistan kernkoppen heeft ontwikkeld, die inzetbaar zijn met middellange-afstandsraketten die het in handen heeft gekregen via China. Dit meldde gisteren de gisteren The Washington Post, dat zich baseert op anonieme bronnen in inlichtingendiensten.
Volgens de krant blijkt uit een geheim regeringsdocument dat alle Amerikaanse inlichtingendiensten er 'in hoge mate van overtuigd zijn' dat Pakistan raketten voor de middellange afstand bezit en dat het vermoedelijk ook kernkoppen heeft voltooid waarmee de raketten kunnen worden uitgerust.
Afgelopen woensdag berichtte The Washington Times al dat Pakistan Chinese M-11 raketten heeft gekregen in een samenzwering waarbij internationale verdragen tegen de verspreiding van raketten zijn omzeild.
De raketten zouden op dit moment niet zijn uitgerust met kernkoppen, maar technisch gezien zou Pakistan dat op korte termijn alsnog kunnen doen.
De berichten worden tegengesproken door regeringsfunctionarissen ijn Pakistan, China en de VS. Een geïrriteerde woordvoerder in Washington zei dat 'deze perslekken nergens op stoelen'.
In Islamabad wordt gesproken van een poging om de relatie tussen Washington en Pakistan te beschadigen. En volgens China zijn de berichten 'nergens op gebaseerd'.

this site is still under construction

Maar vijf jaar gelden al zei de Chinese ambassadeur in Washington in een toespraak dat zijn land 'een klein aantal tactische raketten voor de korte afstand' had geleverd aan Pakistan.
De M-11 waarom het zou gaan heeft een bereik van rond de driehonderd kilometer en zou een ernstige bedreiging kunnen vormen voor Pakistan's aartsrivaal India.
In 1991 en '93 kondigden de VS economische sancties af tegen China vanwege de rakettenhandel met Pakistan. De strafmaatregelen werden ingetrokken nadat Peking had beloofd de verdragen tegen de verspreiding van raketten alsnog na te zullen leven.
De nieuwe berichten over wapenhandel tussen Pakistan en China verhogen de druk op president Clinton om weer sancties te nemen tegen beide landen. De kwestie komt ongelegen voor de VS. Er dreigt al een Chinees-Amerikaanse handelsoorlog en in het Congres gaan steeds meer stemmen op om China's status als meest begunstigde handelsnatie in te trekken.
Dat zou ten koste kunnen gaan van Amerikaanse handelsbelangen in China, iets waarmee Clinton in een verkiezingsjaar terdege rekening zal houden.
(Reuter, AP)

 


 

 

 

Centerboek
ISBN 90-5087-027-9

meer artikelen

back home