uit de telegraaf

18-11-2002

 

Twijfels over uitspraken Noord-Korea

SEOUL - Een verklaring waarin Noord-Korea toegeeft kernwapens te bezitten, heeft verwarring en twijfel gezaaid in Zuid-Korea. Zelfs na het meermalen afluisteren van de bandopnamen is niet duidelijk wat er nu precies vanuit Noord-Korea is gezegd. Dat meldde een Zuid-Koreaanse regeringswoordvoerder maandag.

Zondag gaf Noord-Korea in een uitzending van de staatsradio voor het eerst toe over nucleaire wapens te beschikken. Het land acht dat nodig om zich tegen de VS te beschermen, zo vertaalde zondag de Britse omroep BBC. De omroep zei er wel bij dat officiële verklaringen uit Noord-Korea vaak bol staan van retoriek en dat niet duidelijk is hoe letterlijk de boodschap moet worden genomen. Japan en Zuid-Korea hebben tal van tolken naar de bandopname laten luisteren. Daarop spreekt een Noord-Koreaan met een zwaar accent. Zuid-Korea acht het inmiddels heel goed mogelijk dat Noord-Korea alleen heeft bedoeld dat het land, wegens die Amerikaanse dreiging, het récht heeft om kernwapens te ontwikkelen. En dat is dus minder concreet dan zondag naar buiten kwam. Het gaat vooral om de zinsnede 'kajige tui-o-itta' ('gerechtigd zijn om') wat erg dicht ligt bij 'kajige tui-otta' (hebben ontwikkeld). Zuid- en Noord-Korea spreken veelal dezelfde taal, maar kennen enkele belangrijke verschillen in uitspraak. Volgens deskundigen zou Noord-Korea het veel duidelijker hebben gesteld als het land echt het bezit van kernwapens zou willen toegeven.

 

 

zondag 17-11-2002

'N-Korea geeft bezit kernwapens toe'
LONDEN - Noord-Korea heeft voor het eerst toegegeven dat het beschikt over nucleaire wapens. In een uitzending van de staatsradio werd zondag meegedeeld dat het land "krachtige militaire tegenmaatregelen, met inbegrip van nucleair wapens" heeft. Volgens het commentaar zou dat nodig zijn om zich te kunnen verweren tegen de toenemende nucleaire dreiging van de Verenigde Staten. Dit meldde de BBC, die de Noord-Koreaanse uitzending heeft beluisterd. Vorige maand deelden de Verenigde Staten mee dat Noord-Korea had toegegeven dat het in strijd met afspraken uit 1994 bezig was met de ontwikkeling van kernwapens. Het gaf toe bezig te zijn met een programma voor de verrijking van uranium. Pyongyang kondigde vervolgens aan die installaties niet te zullen ontmantelen voordat Washington met onderhandelingen begon. De VS weigerden echter met Noord-korea te praten voordat het zijn kernwapenprogramma ontmantelt. Kort daarop liet de Noord-Koreaanse regering weten het geheime programma toch wel ter discussie te willen stellen. Maar de VS blijven bij hun eis.

In de uitzending van zondag beschuldigt Noord-Korea de VS van "belasteren en kwetsen". Het "roekeloze" Amerikaanse gedrag bedreigt volgens de verklaring het recht van Noord-Korea op bestaan en souvereiniteit. "Onder die omstandigheden kunnen we niet met de armen over elkaar stil blijven zitten."

uit Trouw

18-11-2002

Noord-Korea erkent bezit kernwapens
Opmerkelijke claim aan vooravond van begin wapeninspecties in Irak
van onze redactie buitenland

AMSTERDAM - Noord-Korea is er voor het eerst openlijk voor uitgekomen dat het kernwapens bezit. Als reden gaf het de 'toenemende dreiging van de Verenigde Staten' op. De timing van die boodschap is opmerkelijk, aan de vooravond van wapeninspecties in Irak. Terwijl wapenexperts van de VN-commissie Unmovic zich verzamelden -vandaag komen zij waarschijnlijk in Irak aan, om te controleren of dat land geen massavernietigingswapens ontwikkelt- liet Noord-Korea weten dat het die al bezit. In een uitzending van de staatsradio noemde de woordvoerder expliciet kernwapens. Met de opmerking dat Noord-Korea 'nog zwaardere wapens heeft' suggereerde hij het bezit van chemische of biologische wapens. Noord-Korea meent duidelijk dat het voordelig is om, nu de VS zich op Irak concentreren, de wereld voor een voldongen feit te stellen. Als de claim op het bezit van kernwapens waar is, is Noord-Korea het stadium van afgedwongen controles op wapenproductie voorbij. Het heeft al massavernietigingswapens, en als de VS willen dat Pyongyang die onklaar maakt, zal daar waarschijnlijk veel tegenover moeten staan. De afgelopen weken wezen verschillende signalen erop Noord-Korea kernwapens bezat. Eerst stelde de minister van buitenlandse zaken dat zijn land het 'recht' had op een kernwapen, vervolgens kreeg een Amerikaanse onderminister bij een bezoek te horen dat Noord-Korea al jaren nucleaire wapens ontwikkelt. De erkenning door Noord-Korea is vooral van diplomatiek belang. Slechts zeven landen ter wereld hebben verklaard kernwapens te bezitten. De VS wilden dat absoluut zo houden, en gezien de moeite die Washington steekt in het verhinderen van een Iraaks kernwapen, lijkt Pyongyang met vuur te spelen. Incidenten in verschillende landen deden de spanning rondom de wapeninspecties oplopen. In de VS was veel aandacht voor een nieuwe waarschuwing van Al-Kaida. De Amerikaanse coördinator voor binnenlandse veiligheid, Tom Ridge, deed het bericht echter af als oud nieuws. In Londen werden drie mannen opgepakt die volgens Scotland Yard een terreuraanslag wilden plegen. De aard van hun plannen is nog onduidelijk. In Koeweit werd een man opgepakt die de leider van de locale Al-Kaida-tak zou zijn.

Centerboek
ISBN 90-5087-027-9

meer artikelen

back home