Frits Veerman en Jaques Ros

Hoe Abdoel Kahn in Nederland de atoomgeheimen stal en Pakistan aan de bom hielp

 

De Islamitische republiek Pakistan, erfvijand van de immense buurstaat India, heeft naar te vrezen valt de potentie of misschien zelfs de mogelijkheid om een eigen atoombom te vervaardigen. In 'Atoomspionage' doet auteur Jacques Ros een bloedstollend relaas van de slinkse wegen, die het doodarme Derde Wereldland Pakistan heeft moeten bewandelen om met niets of niemand ontziende middelen de atoomgeheimen te ontfutselen aan westerse landen. Een opvallend laboratorium in Amsterdam en het UNC-complex in Almelo hebben een belangrijke negatieve rol gespeeld in het verwerven van de noodzakelijke nucleaire technologie door het regime van Pakistan.
De Pakistaan dr. Abdul Quadeer Khan speelt een duivelse sleutelrol in het adembenemende en lugubere spel om atoomgeheimen vanuit Nederland naar het Verre Oosten te smokkelen. De even intelligente als diabolische Khan werkten enige tijd in Amsterdam en Almelo. Zijn Amsterdamse collega Frits Veerman, die de in charme verpakte doortraptheid van Khan doorzag, moest zijn waarschuwingen aan de autoriteiten bekopen met ontslag uit zijn baan.
Terwijl de wereld, ondanks voorzichtige afbraak van atoomrakettenarsenalen, onverminderd blijft leven onder de angst voor het nucleaire spook, vrezen de gevestigde atoomstaten meer dan ooit dat een atoombom in de handen van instabiele vermetele regimes de wereldvrede op het spel kan zetten. Hoewel de meeste landen van de wereld een verdrag tegen de verspreiding van kernwapens ( het non-proliferatieverdrag) hebben ondertekend, is er nog altijd een aantal landen, dat zich daaraan niet wenst te binden. Tot die weigerachtige staten behoort ook Pakistan...

Abdoel Kahn

Jacques Ros is erin geslaagd door te dringen tot de meest authentieke documenten, persoonlijke brieven en onthullende getuigenissen, die een schokkend licht werpen op de Apathie en nonchalance van verantwoordelijken in Nederland en het buitenland. Zijn onderzoeksjournalistiek leidde eindelijk tot een compleet inzicht in de nucleaire connectie van Pakistan. Hoewel Khan zich voor een Nederlandse rechter heeft moeten verantwoorden ( en met de schrik vrijkwam) is een samenhangend relaas rond de Pakistaanse atoomspionage totnutoe uitgebleven. Voor het eerst openbaren Jacques Ros en Frits Veerman nu alle feiten.
Een boek dat de lezer rode oren, en binnen- en buitenlandse leiders uit politiek en bedrijfsleven schaamrood om de kaken zal bezorgen

.

Frits Veerman

Naar de krantenartikelen

next

 

Centerboek
ISBN 90-5087-027-9

krantenartikelen

fotopage

back home